„Zeiţa” care a salvat de două ori viaţa Preşedintelui

Citroen DS De Gaulle 01Citroen DS De Gaulle 03Citroen DS De Gaulle 06Citroen DS De Gaulle 09

Citroen DS 19 al generalului de Gaulle, replicat de IXO Models la scara 1:43 pentru Editura Atlas din Franţa. Macheta este însoţită de un certificat care autentifică reproducerea fidelă a modelului din anul 1963, cu elemente tampografiate şi detalii, precum mânere de uşi aplicate separat etc. Maşina are numărul de înmatriculare autentic 3 PR 75, pe care îl găsim în fotografiile de epocă.

13president01

787423

„Je voudrai une Déesse” – nu este doar o replică dintr-o reclamă, ci o realitate istorică. Generalul de Gaulle şi-a dorit „zeiţa” DS (citit Déesse, adică „zeiţa”), a primit-o, iar aceasta i-a salvat viaţa, şi chiar de două ori! Citroenul DS, limuzina prezidenţială a preşedintelui Charles de Gaulle în perioada frământărilor din Algeria, a trecut cu bine de două atentate puse la cale de OAS (Organizaţia Armata Secretă), aripa paramilitară dizidentă a coloniştilor francezi din timpul războiului din Algeria. Primul a avut loc la Pont sur Seine, la 8 septembrie 1961, prin declanşarea de la distanţă a unei încărcături de dinamită, iar al doilea, mult mai elaborat, a avut loc un an mai târziu, la Petit – Clamart, la 22 august 1962.

attentat-degaulle-1200c

clamart

La acea dată, preşedintele Franţei şi soţia sa se aflau în drum spre aeroportul bazei militare de la Villacoublay într-un DS19 negru, condus de un militar experimentat, Francis Marroux, acelaşi care şofa şi în momentul atentatului de la Pont sur Seine. Deşi asupra DS-ului prezidenţial care rula cu viteză s-au tras 187 de gloanţe de mitralieră, dintre care 14 au nimerit maşina, prezenţa de spirit a jandarmului Marroux (care a dat scurt în marşarier şi apoi a demarat în trombă) şi calităţile „Déessei” (suspensia, în primul rând, dar şi faptul că a rulat cu ambele roţi din spate pe jantă) l-au scos pe general viu şi nevătămat. Totuşi, atentatul a avut urmări tragice: doi dintre motociliştii din escortă au fost ucişi de rafalele trase din spate. O istorie interesantă, mai ales că din comando făceau parte şi trei maghiari, participanţi la „revoluţia” sau „contrarevoluţia” din 1956 (depinde de care parte a Cortinei de Fier priveai). Unul dintre aceştia, Lajos Marton, declara la 81 de ani că n-are decât un singur regret: că atentatul nu a reuşit! Şi o spunea unul eliberat mai devreme chiar de către de Gaulle! Conducătorul comandoului de atentatori, locotenet-colonelul de aviaţie Jean Bastien Thiry, a fost executat un an mai târziu, fiind ultimul deţinut executat prin împuşcare în Franţa. Fiica sa Agnes i-a consacrat o carte, apărută în 2005. Povestea cu generali şi „zeiţe” s-a încheiat în zilele noastre, când prinţesa s-a măritat din interes cu Zmeul, adică Dragonul chinezesc… 

Citroen DS De Gaulle 04Citroen DS De Gaulle 10

Citroenul de la Petit – Clamart era una din cele 12 limuzine DS 19 cu număr „anonim” folosite de Charles de Gaulle, înmatriculat 5249 HU 75. Abia mai târziu maşinile prezidenţiale au fost personalizate, cum ar fi cea cu 3 PR 75 reprodus de IXO Models. 

Citroen DS De Gaulle 11Citroen DS De Gaulle 14Citroen DS De Gaulle 18Citroen DS De Gaulle 19

Anunțuri

Un comentariu la “„Zeiţa” care a salvat de două ori viaţa Preşedintelui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s